2019. október 23., szerda

EU Code Week 2019-ben is

    Az az alulról szerveződő kezdeményezés, melynek az Újpesti Csokonai is részese volt, ebben az évben minden eddigi rekordot megdöntött, és már nem beszélhetünk kizárólag európai programról, mert a világ számos országa bekapcsolódott. Magyarország a 6. helyen végzett az országok közötti versenyben.


    Az 1261 esemény közül 49-et az Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium valósított meg. (Sajnos a pontos címet a regisztráláskor nem lehetett bejelölni a térképen, így mind a 49 esemény a Bőrfestő utcában látható.


Az iskola pedagógusainak köszönhetően a "legegyszerűbbtől" a legösszetettebbig szerepelnek programok a palettán.

    A nulladik feladat ebben az évben is a flashmob volt, de a mostani a szokásostól eltérően egy kreatív játék köré épült. Diákjaink a megszokott módon szívesen formálták meg a számunkra kiosztott jobbra kanyarodó nyilat.


A teljes videót ITT lehet megtekinteni. A flashmobhoz kapcsolódó pályázat ITT található.


Ezután következtek a kódolási tevékenységek iskolánkban.


A 8.-osok megszínesítették matematika és kémia órájukat.

         


Szintén a 8.-osok és a hetedikesek feltérképezték a hour of code oldalt, és részt vettek az egyik legremekebb feladatban, a Dance Party-ban.





Az ötödikesek és hatodikosok a Lightbotot programozták.





A fentieket minden 5-6-7-8. osztály megcsinálta informatika órán, így sok tanulót bevezettek a kollégák a kódolás világába, jó pár tanuló informatika órája vált ettől színesebbé.
 
Szokásos együttműködéseinket is folytattuk. A Palotási Általános Iskola 2. osztálya mellett, akikkel már évek óta jó kapcsolatot ápolunk, a Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskolával is közös programot valósítottunk meg. A 7.a és a 8.a osztály tanulói látogattak el hozzájuk, és ott számos remek akadályt küzdhettek le. Álljon itt, amit diákjaink írtak erről:


Köszönjük Tóth Évának, hogy meghívott minket, a diákoknak, hogy tartalmas programot készítettek nekünk!














Ebben az évben 3 eseményünk is volt, melyet a Meet and Code szervezet támogatott. Sőt mindhárom eseménnyel pályáztunk még további kategóriákban is a Meet and Code-nál. Reméljük, hogy a programjaink elég meggyőzőek ahhoz, hogy a különböző kategóriákban helyezéseket érjünk el. A további díjkategóriák az ENSZ által meghatározott Globális Célokhoz tartoznak.
Ezek:
  • Az esélyegyenlőség és a nemek közötti egyenlőség - ennek keretében jutalmazzák, ha lányok programoznak.
  • Az élet sokszínűsége kategóriában a gyerekeket és fiatalokat megmozgató színes eseményeket díjazzák.
  • A Climat action kategóriában azokat a projekteket díjazzák, melyek hozzájárulnak a klímavédelemhez, a fenntartható fejlődéshez.
  • És végül a Community kategóriában a helyi közösségek által szervezett programok kerülnek további díjazásra.

A három esemény:

Készíts robotpályát!


A 2017-es CodeWeek-en megismert BlueBot robot nagy népszerűségnek örvend iskolánk pedagógusai körében. Sokat ötletelnek, hogyan lehet a különböző szaktárgyakban a robotot felhasználni. Az ötleteléshez megismerték a cégek által gyártott pályákat, de ezek megvásárlása nem fejleszti a kreativitást, ezért saját innovációban készítünk ilyen pályákat.A pályák elkészítésekor figyelembe vesszük a globális célokat, és a játékok témáját ezekhez is kapcsoljuk. Fontos számunkra, hogy tanítványaink a játékos programozás során valós problémákkal is foglalkozzanak.



Energiastratégia a szabaduló szobában


Szabaduló szobánkkal kötődünk a Globális Célokhoz, különös tekintettel a megfizethető és tiszta energia és a felelős fogyasztás és termelés globális célhoz. A szabaduló szobát iskolánkban alakítottuk ki, de egy külön órarend elkészítésével a környező és a partner iskolák is használhatták ezt a Kódhéten. A részletes feladatleírást, a szükséges kellékek egy részét tanulóink tervezték és készítették el, felhasználva 3D nyomtatónkat. Ezek a munkálatok már a Kódhét előtt elkezdődtek. A feladatok között voltak olyanok, melyek web2-es eszközökkel, számítógéppel oldhatók meg, de a tanulók Scratch-ben, Imagine-ben és Micro:bitet is programoztak.







Kódold át az éjszakát 3!



Az éjszakai kódolás már nagyon jól bevált, hatalmas érdeklődésre számot tartó esemény nálunk. Ezért a 2019-es Kódhéten is megszerveztük. Már a 2018-as évben is nyitottunk a környező iskolák felé, de ebben a tanévben fő célunk ez a nyitás volt, hogy a Kódhét szellemiségét elterjesszük. Követtük az új dolgokat, megszerveztük, hogy ezen az éjszakán minél több robot bemutatásra kerüljön. Céljaink között szerepelt a mesterséges intelligencia és a humanoid robotok beemelése a programba. Felvettük a kapcsolatot cégekkel, R2D2 is ellátogatott hozzánk. Külön köszönet illeti az Enterprise Group Industry két fiatal munkatársát, akik a megbeszélt időtartamon felül is maradtak, és elvarázsolták a kicsiket-nagyokat. Ismert pedagógus szakértők is újra részt vettek az eseményen. Őket is hatalmas köszönet illeti! Természetesen a helyi humán erőforrásokat is felhasználtuk: szülőket, tanulóinkat kértük fel robotépítés, programozás témában szakértőnek. 

Álljon itt a részletes program:


Benedekné Fekete Hajnalka: RobotX  - Artec robotok(109-es terem)
Klacsákné Tóth Ágota: Micro:bit (103-as terem)
Molnár–Krajnyák Emese: Energia stratégia a szabaduló szobában (102-es terem)
Novák Sára Anna: Logikai társasjátékok, kódfejtés, offline programozás (15-ös terem)
Sidó Istvánné: Irányíts Ozobotot és BlueBot-ot! (5-ös terem)
Vindics Dóra: A Lego robot rejtelmei (101-es terem)
Belán Beatrix: 3D nyomtató csodái (111-es terem)
Kőteleki Andrea Éva – Bojtor Judit: Tartsd a lépést, kódolj!- táncos kódolás, drón
Szabó Márta: robotbemutató: Lego robot szakkör, Hód és titkai, 
R2D2, saját készítésű robotok
Korándi Ildikó: Filmklub a mesterséges intelligenciáról (Díszterem)

Unplagged programozás

Benedekné Fekete Hajnalka - Artec




Vindics Dóra - Lego EV3


Szabó Márta

Novák Sára Anna - unplagged

Kőteleki Andrea Éva - táncos kódolás

Bojtor Judit



Hernyák Zalán 8.b osztályos tanuló

Klacsákné Tóth Ágota - Micro:bit

Molnár - Krajnyák Emese - szabaduló szoba



Köszönjük a Meet and Code támogatását!



De az események ezzel még nem értek véget.


A szabaduló szobát továbbra is üzemeltetjük.



A 2.b osztály több projektet is megvalósított a CodeWeek-en.

Az osztály részt vesz egy eTwinning projektben, melynek témája a Globális Célok (Coding to save the planet). A szervező egy olasz iskola tanára, Stefania Altieri és Pauline Mass, aki Hollandiában vezető tanár. Különböző kódolási tevékenységekkel kapcsolódunk az "SDG"-hoz a Kódhét során többször is, de a munka novemberben is folytatódik. Az októberi hónap témája a klímaváltozás. A 2.b-s gyerekek Scratchben próbálják megmenteni az Északi-sarkot. Majd "Bogárkának", azaz BlueBotnak készítenek olyan pályát, amelyen a klímaváltozás jellemzőit sorolják fel. A robot programozása során járják körbe a téma fontos kérdéseit.



Az Eu CodeWeek-hez kapcsolódó egyik webináriumon a tanulók mélyebben is megismerték a tanítójuk által bemutatott Cody Color offline és online játékot. Ezzel többször is játszottak, majd egy személyes találkozó során testvérosztályuk tanulóinak is megtanítják ezt. 



Tevékenységünknek a jutalma is megvan, mert rengeteg Certificate-et kaptunk lelkesedésünkért. Olyan sokat, hogy itt megjeleníteni nehéz lenne.

Molnár-Krajnyák Emese kolléganőnknek 24 db-ot sikerült összegyűjtenie. Neki külön köszönjük lelkesedését, munkáját! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Code Week 2023. az Újpesti Csokonaiban

Az idei Code Week is úgy kezdődött, ahogy az előző, részt vettünk a II. Magyarországi Code Week Konferencián. Október 7-én kiváló helyszín...