2018. október 22., hétfő

CodeWeek 10-11. nap

Ez a két nap a Csokonaiban zajló események ívének legmagasabb pontja. A Kódold át az éjszakát! programot várta már sok gyerek és felnőtt, de előtte, délelőtt is zajlottak események.

Az 1.b-ben például egy kerettörténetbe bújtatva kódoltak a gyerekek Novák Sára Anna vezetésével.

A történet szerint az osztály 2 manója Fickó és Finci éppen bújócskáztak, amikor egy háromfejű űrsárkány Fincit elrabolta. Fickó vitézül a nyomába eredt. A gyerekeknek közösen ki kellett találniuk, hogy melyik út lehet a helyes, amin Fickó eljut Fincihez. Az ujjukkal végigvezetve közösen fejtették meg az akadálypályát.

Ezután egy kis nehezítés következett, mert út közben 4 akadályt-próbát kellett kiállnia Fickónak- és természetesen az osztálynak is-, hogy legyőzhessék az űrsárkányt, és visszaszerezzék tőle Fincit. Egy új utat kellett tervezniük közösen, amik érintik a ládákat, amelyek a feladatokat rejtik.

Az első láda egy naprendszer-bingót rejtett, három bingó-találatunk is lett, ezt párban játszották, így mehettünk tovább az úton.

A második ládában 4 Puzzle volt, ezeket kirakták csoportmunkában a gyerekek, így ezt az akadályt is teljesítették.




 















A harmadik láda négy gyerek-sudokut tartalmazott. A gyerekek hamar megértették a játék logikáját. Talán meglepő módon ez a feladvány ment nekik a legjobban.



Az utolsó láda pedig 3 szettet tartalmazott az egyik közkedvelt játékból-a memóriából. Csoportokban játszották le.
Szerencsére Fickónak sikerült így a háromfejű űrsárkány karmaiból kiszabadítania Fincit, és így folytathatták a Földön játékukat.
És hogy mit is tanult eközben az óra közben az 1.b?
Mindenekelőtt (számomra is tanulságos volt), hogy ki
hogyan dolgozik csoportban, hogyan tartja be a játékszabályokat, milyen „szerepet” vesz fel a munkában. A logikai gondolkodás alapjait fejlesztette a sudoku, és maga a 2 akadálypálya is. Tesztelhették a memóriájukat is.
Ezt természetesen egy mesébe ágyazva, úgy, hogy közben észre sem vették mennyit is tanultak!



A játékok forrásai:  
https://www.giftofcuriosity.com/solar-system-bingo/

Az éjszakáról egy külön bejegyzésben számolunk be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Code Week 2023. az Újpesti Csokonaiban

Az idei Code Week is úgy kezdődött, ahogy az előző, részt vettünk a II. Magyarországi Code Week Konferencián. Október 7-én kiváló helyszín...