2022. november 3., csütörtök

Code Week 2022

A tizedik születésnap

A születésnapok mindig különlegesek, de ki hitte volna, hogy az európai Code Week esetében ez már a 10. Az egyik rendezvényünk kapcsán visszakerestem  iskolánk történetében a Code Week részvételeket, de írott információkat csak 2017-ig visszamenőleg találtam. Vagyis hivatalosan iskolaként, az Újpesti Csokonai 2017 óta jegyzi a részvételt. Pedig előtte is, kisebb csoportokkal, osztályokkal részt vettünk ebben a nagyszerű kezdeményezésben. Persze azóta már a Code Week is kinőtte magát.



2017 óta élvezik programjaink a Meet and Code támogatását, innentől indult be igazán a karrierünk. Mindig is fontos volt és sokat számított, hogy néhány kiváló rendezvényünket 400 euróval támogatták. Volt olyan év, amikor 4 programunkat is érdemesnek tartották a támogatásra. Számos robotot, Micro:bitet, drónokat és egyebeket sikerült ezekből a támogatásokból beszereznünk, gyarapítva ezzel a robotika szakkörön és a tanórákon egyaránt használt eszközparkunkat. Mindenképp köszönet jár ezért a Meet and Code-nak és a NIOK Alapítványnak!

Az idei úgy kezdődött, hogy...

  • regisztráltunk az European Schoolnet Academy Code Week BootCamp MOOC-jára heten a tantestületből. Innentől Study Group-nak hívtak minket. Van közöttünk kezdő Code Week-es, de haladó is, mégis mindannyian rengeteget tanulunk a kódolásról, a robotikáról, arról, hogy hogyan tudjuk tanítványainkkal megszerettetni ezeket a tevékenységeket. Az egy másik blogbejegyzés témája lehetne, hogy miért is van erre mindannyiunknak szüksége.



  • Részt vettünk az első Code Week Magyarország Konferencián, ahol népszerűsítettük az Újpesti Csokonai legkiválóbb, legérdekesebb kódheti rendezvényét, amit hatodszor rendezünk meg. Erről a későbbiek során lesz bővebben szó.



  • Kiváló kollégáktól tanulhattunk, leshettünk el ötleteket. Az egyik program óriási sikert aratott  az Újpesti Csokonai diákjai körében is. Tóth Éva ötletét - a holdfázisok kiharapása pilóta kekszből - Csordás László tanár úr továbbfejlesztette (Galileo holdjai címmel), és a Code Week hetei alatt minden osztályában ki is próbálta a tanórákon.




  • A konferencián annyira megtetszett a rögtönzött flashmob, hogy a csokonais megnyitón mi is harsányan köszöntöttük születésnapján a kezdeményezést.


Közkívánatra ebben az évben is kiírásra került a flashmob pályázat. 
  • Mint minden évben, idén is szívesen formáztuk meg a feliratot, beépítve a 10. szülinapot. Nagyon sok gyereket megmozgattunk a megvalósítás érdekében. Azóta már kiderült az is, hogy sikerült nyernünk a pályázaton, mégpedig egy olyan Lego készletet, amire rég óta vágytunk.






Ebben a tanévben 2 programot szerveztünk a Meet and Code támogatásával. 

  • Az egyik a Build to Launch Lego küldetéshez kapcsolódik, Utazás a Földön kívülre címmel. Alapvetően a robotszakkörösök vesznek részt a LegoEducation és a NASA 10 hetes küldetésén, a Build to Launch kihíváson. A 10 hetes program nagy része a 10. Code Week-en zajlott. A 10 hét leckéi nyílt végű feladatok segítségével vezetik be a diákokat a STEAM kihívásokba. A diákcsapatok játékosan kapcsolódnak az Artemis Lego Űrcsapathoz és minden leckében a diákok a NASA mérnökeinek, tudósainak és természetesen űrhajósainak cipőjében találják magukat. Különböző kódolási tevékenységeket is végeznek. A küldetés végrehajtásához a diákcsapatoknak a LEGO® Education BricQ Motion Essential és a LEGO® Education SPIKE™ Prime-ra van szükségük. A robotszakkörösök tudásmegosztás során más, nagylétszámú osztályokkal ismertetik meg a programot. Tanulóink már többször is bizonyították, hogy a Lego Education és a Code Week programjait szeretik.



  • A másik mindenki kedvence, a hatodik alkalommal megrendezett Kódold át az éjszakát! 



A rendezvény céljáról, formájáról már olyan sokszor írtunk. Ebben a blogban is, korábbi bejegyzésekben olvashatnak erről az érdeklődők. 
Ami az ideiben újra remekül működött:
  • 200 regisztráló tanuló, jó pár regisztráció nélküli résztvevő, az alsótagozatos gyerekekkel érkező nagylétszámú érdeklődő szülő, kiváló külső és belső szakértők, ezért azután remek helyszínek, remek programok, rengeteg pozitív visszajelzés, ennek következtében néhány program ismétlése a rendezvényen kívül, a Code Weeken és azon kívül délutánonként. Szöveges beszámoló helyett álljon itt jó pár kép és a végén ennek megkoronázásaként egy igazi profi tollából származó összefoglaló. No, és a bentalvás, buli reggelig. :)
A képek, képfeliratok, videó bármilyen szöveges beszámolónál jobban adja vissza az eseményt.



Külön köszönet illeti külső szakértőinket, akik a Csokonai tanulóinak kedvéért eljöttek, rendelkezésre álltak, kiváló programot szerveztek a gyerekeknek: Bosányi Éva, Klacsákné Tóth Ágota, Novák Károly, Novák Sára Anna, aki az Edu&Fun képviseletében volt jelen a rendezvényen, Gulyás Anita, Rab Dóra, Hernyák Zalán volt tanítványunk.

Óriási köszönet az Abacusan Stúdiónak, akik már második alkalommal színesítik az éjszakai programot sok-sok újdonsággal és lelkes előadóval.







Természetesen nagy köszönet jár az iskola pedagógusainak, a belső szakértőinknek: Katona Andrásné, Palotainé Nagy Vera, Sidó Istvánné, Rényi Krisztina, Salamonné Simonffy Zita, Miklovicz Ildikó, Korándi Ildikó, Szabó Márta, Molnár-Krajnyák Emese, Kondorosi Edit, Csordás László, illetve azoknak a kollégáinknak, akik az éjszaka folyamán végig segítették a munkánkat.

Robotszakkörös tanítványaink pedig igazi profizmusról tettek tanúbizonyságot mind a programozás mind a prezentálás területén!

Igazi csapatmunka volt ez!

Barangoljunk Cubettoval!

Hogyan jutunk ki innen?

Algofejtörők, Pixilart

A játékkészítés rejtelmei

Ozobot, a kis robot

Cody Color

Legyél te Earli irányítója!

E-sport és ami mögötte van

Robot szépségverseny

Figyelj az igazgató nénire!

Galileo holdjai

Dicsőség tábla a legjobb holdfázis "harapóknak"


Robot szépségverseny


Rajzolj Ozobot pályát!
Varázsképek professzora
Világító rakéta


Ragasztott áramkörök kellékei



De klassz lett!

Earli


Amikor a tanító néni játszik


Micro:bit játékok


Tervezz a 3D nyomtatóra!

Lego EV3 párbaj

Ügyesen ragassz!

Okos ház

Az okos robotszakkörösök

Sakkpalota

Szép vagyok, hol a gazdám?

Szabadulj ki!

A 6. Kódold át az éjszakát! program legnagyobb újítása az volt, hogy Magyarországon 3 másik iskola is elfogadta a felkérést és megvalósította ugyanezt a rendezvényt, ugyanezen az éjszakán a saját iskolájában. A Microsoft Teams felületén összekapcsolódva óránként más-más iskola mutatta be, hogy náluk milyen foglalkozások zajlanak éppen. Az gimnáziumi tagozat idősávjában (már késő éjszaka) Erdélyből is kapcsolódtak hozzánk diákok, akik érdeklődtek programunk iránt.

Az iskolák a következők voltak:




Margittai Horváth János Elméleti Líceum

Igazi élmény volt látni egymás munkáját, a diákok lelkesedését!




A szuper, profi élménybeszámolót Benke Józsefnek, az Észak-Budapesti Tankerületi Központ TankerHír kiadványa profi videósának köszönhetjük.




A 2022-es Code Week egyéb tevékenységei:

Számos rövidebb, hosszabb foglalkozás zajlott a tanórákon is a Code week hetein és még azután is.

  • Hogyan kódolhatunk informatika órán Excelben? Természetesen a megfejtendő kód CSOKONAI volt.

  • Galileo holdjai egy kis pilóta keksszel fűszerezve a matematika órákon




  • Kódolós társasjáték a 3.a-ban: A herceg nyer

  • Robot szépségverseny

  • Lineáris programozás Scratchben az informatika órán

  • Szabadulószobák délutánonként kicsiknek, nagyoknak

  • Képregény modellezése, mozgatása Scratchben informatika órán

  • Színezés kódok alapján, algofejtörők kicsiknek mindenféle tanórán

  • Részvétel a CodeWeek4All kezdeményezésben, melynek címe: "Animals from the Zoo". Varázsképeket színeztek a kicsik (Offline Pixilart)





  • Az ötödikesek részt vettek a szokásos Táncos buli kihívásban.







Az idei Code Week is remekül sikerült az Újpesti Csokonaiban!
Végül is 53 eseménnyel járultunk hozzá Magyarország előkelő 8. helyéhez.








Nincsenek megjegyzések:

Code Week 2023. az Újpesti Csokonaiban

Az idei Code Week is úgy kezdődött, ahogy az előző, részt vettünk a II. Magyarországi Code Week Konferencián. Október 7-én kiváló helyszín...